top of page

Protesetyper

Helprotese

En tandprotese der erstatter alle tænder i en kæbe kaldes en helprotese. Er der helproteser i både over- og underkæbe kaldes det et helsæt.

 

Delprotese

Delproteser erstatter få eller mange tænder, og fungerer enten med eller uden et par bukkede metalbøjler i stål eller guld om de naturlige tænder.

 

Unitor – støbt stel

Dette er også en delprotese, men fremstillet på basis af et chrom-cobolt stel, der sidder på de naturlige tænder, så protesen sidder stabilt både under tygning og tale. En unitor fylder ikke så meget i munden som en acryl delprotese.

 

Immidiatprotese

Når en tandprotese indsættes straks efter de naturlige tænder er trukket ud, kaldes det en immidiatprotese. Tandudtrækningen foregår altid hos en tandlæge. Efter 3-6 måneder er det nødvendigt at underfore eller omstille protesen, da gummerne svinder meget efter tandudtrækningen.

 

Dækprotese

Hvis der er gode tandrødder tilbage, kan helprotesen hvile på disse, eller den kan sidde fast med små tryklåse, der er cementeret i den naturlige tandrod. Det kaldes en dækprotese eller en hybridprotese.

Implantatprotese ( tryklåsprotese ): Mistede tænder hos voksne kan i dag erstattes af tandimplantater. Tandimplantater er det nærmeste man kan komme sine egne tænder, da enkeltkroner, broer eller tandprotesen fastholdes af tandimplanteter i kæben med trykknaplåsning. Derfor føles de som ens egne tænder.

bottom of page